torstai 30. tammikuuta 2014

Nokian odotettu uutispommi

Kesällä lomien aikaan uutislähetykset ovat lyhyempiä ja juttujen aiheet monesti hieman kevyempiä, koska kesällä esimerkiksi eduskunta on kiinni eikä politiikassa tapahdu kesäkokouksia lukuunottamatta juurikaan mitään. Kaikilla muillakin aloilla ollaan lomilla samoin toimittajat ovat vapailla, joten karkeasti voi sanoa, että uutisten tekijät ovat lomilla ja ne joista tehdään uutisia ovat myös lomilla. Näin ollen uutistarjonta on hieman köykäisempää verrattuna vaikka syksyyn tai talveen, jolloin ns. kovia aiheita alkaa tulla paljon enemmän.

Syyskuun alussa kesälomat alkoivat olla takana päin ja syksyn koleat uutistuulet puhalsivat ensimmäiset puhurinsa, kun Nokia ilmoitti myyvänsä matkapuhelinliiketoimintansa amerikkalaiselle Microsoftille. Kauppaa oli tietenkin hierottu jo pitkään, mutta medialle ja sitä kautta yleisölle tieto tuli kuitenkin jonkinlaisena yllätyksenä vaikka sen kaltaista toimenpidettä olikin osattu uumoilla.

Itse en ollut sattunut aukaisemaan sinä aamuna 3.9.2013 mitään tiedoitusvälinettä, joten olin ihan pihalla, kun uutisista soitettiin ja kerrottiin, että nyt olisi keikkaa Nokian pääkonttorille Keilaniemeen. Hakisin toimittaja Mari Karppisen matkanvarrelta kyytiin ja menisimme seuraamaan tilannetta pääkallopaikalalle ja kyselemään työntekijöiden ensireaktioita, kun he saapuvat töihin. 

                                   
    

Perus aamuruuhkassa takkuilu vei meiltä aikaa sen verran, että olimme vasta yhdeksän jälkeen Keilaniemessä, mutta siihenkin aikaan ihmisiä kiirehti työpaikalleen kohtalaisen runsaasti. Heillä oli ensin oma tiedotustilaisuus ja sen jälkeen Espoon Dipolissa järjestettäisiin info medialle. Muutamilta saimme kommentit, mutta pääosin kaikki olivat melko vaitonaisia, koska he itsekään eivät tienneet sen enempää kuin mekään. Kaikki olivat kuitenkin pääsääntöisesti ihan positiivisilla mielin. Kun olimme saaneet riittävän määrän kommentteja, minä kopion ne läppärille ja leikkasin niistä sähkeen ja satasen, jotka lähetin verkkoa pitkin maikkarille.

"Sähke" tarkoittaa sähkekuvaa eli lähetyksessä ajetaan ulos pelkkää kuvaa, äänet ovat madallettu taustalle ja ankkuri puhuu studiossa kuvien päälle eli ankkuri kertoo vaikkapa, että Nokian puhelimet myytiin Microsoftille, kauppahinta oli 5 miljardia ja niin edelleen. Ensin ankkuri aloittaa uutisen niin, että kasvot ovat ruudussa, ikään kuin esittelee mistä on kyse, noin toisen lauseen kohdalla katsojille aletaan näyttää kuvaa vaikkapa Nokian pääkonttorista, puhelimista yms..

"Satanen" tarkoittaa sataprosenttista ääntä eli kun sähkekuvassa äänet olivat taustalla eli eivät 100% pinnassa niin satasessa eli haastattelun pätkässä tai kommentissa ääni ajetaan ulos sataprosenttisena kuvan kera (yleensä haastateltavan kasvot)

Pääkonttorilta lähdin Dipoliin, jossa toimittaja vaihtui lennosta Nina Rahkolaan. Siellä oli valmiudessa myös kuvaajakollegani Markku Suoniemi, joka teki linkkiautotyöntekijä Leo Korhosen ja toimittaja Tapio Nurmisen kanssa suoraa lähetystä nettiin Nokian tiedotustilaisuudesta. Kun saavuin paikalle, matkaa Keilaniemestä Dipoliin on vain pari kilometriä, olivat kaikki mahdolliset kuviteltavissa olevat tiedotusvälineet saapuneet paikalle. Harvoin näkee niin paljon kameroita ja toimittajia samassa paikassa kuin sinä päivänä näki. Jokainen halusi kertoa omaa kanavaansa pitkin yhdestä isoimmista Nokiaa koskevista uutisista.

Kuvassa oikealla kuvaaja Markku Suoniemi, toimittaja Tapio Nurminen ja linkkiautotyöntekijä Leo Korhonen tekevät suoraa lähetystä maikkarin nettiin. Vasemmalla YLE tekee omaansa. 

Kaikesta näki, että tilaisuutta oli suunniteltu jo pitkään ja infon puitteitakin oli alettu rakentaa ainakin vuorokautta aiemmin. Kaikki oli viimeisen päälle suunniteltu; sisään ei päässyt kuin pressikortilla, narikassa oli henkilökuntaa pilvinpimein, itse tilassa oli kameroille tuotu korokkeet, joilta kuvata, toimittajille pöytä- ja tuolirivit, joihin oli vedetty sähköt ja kiinteät nettiyhteydet, eteen oli rakennettu esiintymislava valoineen. Tilaisuus myös taltioitiin Nokian puolelta monikameratuotantona ja striimattiin eli lähetettiin netissä Nokian sivuilla ulos. Vaikka uutinen tuli ikäänkuin salama kirkkaalta taivaalta, niin valmistelut olivat käynnistetty aikoja sitten.

Infossa oli kamera jos toinenkin

Tavallisissa tiedotustilaisuuksissa eli tiekkareissa ei ole mitään vastaavanlaisia puitteita vaan yleensä on vain yksi tila, jossa on edessä pöytä, jonka takana tuoleilla istuvat ne, joilla on jotain tiedotettavaa - silloin tällöin on joku viestinnästä vastaava järjestänyt kahvit sämpylöineen ja pullineen.

Se täytyy sanoa, että ainoa johon Nokia ei ollut panostanut oli tarjoilu; kahvipöydillä oli vain pakattuja kolmioleipiä, kivennäisvettä, limsaa ja kahvia. Ilmeisesti oli ajateltu, että uutinen on niin kova, ettei siinä paljon ehdi kahvitarjoiluista nauttia ja se oli kyllä melko totta. Koko aamu ja päivä olivat täydet kierrokset päällä, kun asian tiimoilta uutisia väännettiin. Töitä hieman hankaloitti, että edellisenä päivänä maikkarilla oli ollut ulosmarssi, jossa YT-neuvotteluiden alkamiseen tyytymättömät ohjelmatyöntekijät olivat protestiksi lähteneet kotiin kesken työpäivän eivätkä tulleet töihin juuri tuona Nokian uutis"pommi"päivänä. Hommat klaarittiin kaikesta huolimatta melko hyvin ja syksyn koveneva uutistarjonta oli käynnistetty rytinällä.

JUTUT LÄHETYKSESSÄ 

VIDEO JUTUN TEKEMISESTÄ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti